Har nyssens vaknat efter att ha kommit in från hönehuset och årets uppesittarkväll med hönsen. Känner mej som vanligt lika upprymt och glad över att ha så goda vänner.

Det har liksom blivit en tradition att vi sitter där ett par timmar och vakar in julaftonen. Vi brukar småprata om året som gått, vi pysslar lite och jag brukar berätta om nya landsbygdsprojekt som de hittat på ute i den stora världen.
I går kväll berättade jag om den nya cykelleden som passerar på tre spottloskors avstånd från hönsgården och som blev klar i början av hösten.
– Inte har då jag sett fler cyklister än vanligt, skrockade Gun-Britt och petade sej lite diskret med näbben på en plats som sitter rätt långt från huvudet, om man ska vara tydlig utan att äckla.
Finns väl inga cyklister som vågar sig in på den här vägen, fräste Margit som börjat kaxa upp sej alltmer, i takt med att rethönan av högsta rang, Olivia, visat tendenser att tackla av.
Här kommer bara finniga tonårspojkar på moped som kör trimmat så det viner om det, sa hon och la huvet på sne.
– Enda goda det har med sig är att de håller höken borta. Och det kan väl vara bra.

Vi satt och dekorerade pepparkakshjärtan där i decemberkvällen och tänkte trycka in hela nejlikor i apelsiner. Jag hade tagit med mej en hel påse apelsiner och massor med nejlikor.
Jag förklarade att man kan hänga upp apelsinerna lite här och där och de sprider den underbaraste juldoft omkring sej.
Hi, hi, hi, precis som Gun-Britt då, fast på tvärtomspråket, sa Olivia samtidigt som hon lade av ett asgarv och skrapade på sittpinnen med höger klo så huden knottrade sej på de andra hönsen. Men ingen orkade bry sig. Alla var hjärtinnerligt trötta på Olivias ständiga gnabbande.

När pepparkakorna var klara och vi skulle gå över till apelsinpysslet kunde jag inte hitta nejlikorna. De fanns inte där jag lagt dem fem minuter tidigare.
Hönehusets egen ”dofthöna” Gun-Britt pekade med en brunsolkig vinge på unghönsen Killian och Aaden. De tillhör årets kull och är av den ovanliga rasen Irländska Vikingahöns.
Där satt de och hölls sig krampaktigt för magen och doften av nytuggad nejlika svävade som en duva över dom.
Stackars små söta och oförståndiga. Denna gudabenådade kväll som jag hade tänkt fjäska lite extra för mina Irländska Vikingahöns. Skulle de nu kunna njuta och ta till sig av mitt kulturbärande musikprojekt, framfört på en replika av deras hemlands nationalinstrument.

Mot hönehusets västergavel gjorde den sträva decembervinden desperata försök att tränga in i mellan de åldriga trätiljorna. Jag satt på pallen och kramade de skönaste jultoner ur mitt egenhändigt hemmabyggda instrument, Görans box in bagpipes.

Jag avslutade med att tillönska alla hönsen en God Jul och det vill jag även tillönska dej som trillat in här och som kanske just läst de här raderna.
<!–
WriteFlash('’);
//–>