Jag känner mej så glad idag och jag är på ett oförskämt gott humör.

Som den kärleksfulle och ansvarstagande husbonde jag är, har jag ägnat större delen av dagen åt att göra fint i hönehuset.
Där har storstädats, bäddats rent i redena och fönstren har putsats.
Det var Snygg-Gittan som påminde mej redan när vi satt och hade myskväll och löste sudoku i lördags kväll.
Du vet väl om att det är Ulla-dagen på måndag, sa hon och spralade lite förstrött med vänster klo i golvbôset.
Oj, vad det dammade. Ett helt moln av årsgammalt strö sprängde naturlagen om jordens dragningskraft. Snirklade sig ut genom den vidöppna dörren och virvlade upp mot skyarna. Likt ett vulkaniskt askmoln i april.

När det står Ulla på almanackan då ska det städas, och det vare sig det behövs eller inte. Det har Gittan och Hildur bestämt. Det enda beslut över ras- och generationsgränserna där de är fullständigt eniga.
Tro nu inte att jag är en slarvgubbe som inte städar och håller snyggt i hönehuset. Nej då, inte alls. Men den stora städningen som sker en gång om året, den sker alltid på Ulla-dagen.
Om det nu inte skulle vara så tokigt så att Ulla har namnsdag på en söndag vill säga. Då får det blir Aurora- eller Laila-städning istället. Det är ett av de stora besluten som jag tar alldeles själv.

Gun-Britt var lite jobbig i dag. Eller rättare sagt, hon har haft det lite jobbigt med avföringen de senaste dagarna och hon ställde till det, utan att egentligen mena något illa med det.
Allt beroende på att hon satte i sig en halv glasspaket med överbliven metmask häromdagen.
– Jag sätter en Selma på att det är pink. Är det skit så vinner du, skrålade rethönan Olivia som satt trygg på sin plats där på översta pinnen över gödselbingen.
Nu var det renskrapat och prydligt på gödseluppsamlingsplatsen. Där låg nyströdda kutterspån som doftade ängel och granskog.

– Borde vi inte ta in lite färska blommor, sade Gittan och knyckte lite förföriskt på nacken.
Tuppen Sven-Stellan såg signalen och kom springande som skjuten ur en kanon. På tio heta sekunder hade han gjort vad han skulle och det var över för den här gången.
Gittan ruskade fjädrarna tillrätta och fortsatte samtalet.
– Och en liten gardin kanske.

En dryg vecka in på semestern och på mitt allra bästa humör ville jag givetvis fjäska för pullorna. Här skulle bli snyggt och prydligt. Sommarsnyggt.
Som tur var arbetade hustrun och jag var själv hemma. Tog en av de hemvävda kökshanddukarna och klippte av på längden. Blev perfekt som gardin över det lilla nyputsade fönstret.
De små luktärterna passade perfekt i Delf-vasen, som vi köpte i Holland för sexton år sedan. Det är inte ofta den vasen är framme, eftersom hustrun säger att ”Den ska bara användas vid speciella tillfällen”.
Nu tyckte jag att det var ett så´nt speciellt tillfälle och intill luktärtsvasen placerade jag några nyplockade röda rosor.
När Gittan kom in och fick se mitt arrangemang såg jag hur det började tränga fram en tår ur hennes ena öga. Hon flaxade till och hoppade snabbt upp i redet. Körde huvudet i vingen för hon ville inte visa hur rörd hon blev.

Ulla-dagen hade blivit kväll. Askmolnet hade skingrats för länge sedan och kommit tillbaka som en mild sommarsky, med doft av luktärt och eldröd Flammentanz.