Tänk vad mycket vi har att prata om. Hönsen och jag.

I går kväll började vi som vanligt att prata lite om vad vi gjort under dagen, men ju längre samtalet pågick, desto djupare och mer filosofisk blev vår diskussion.
Faktiskt blev jag sittandes så länge så jag tror bestämt att hustrun blev en smula orolig. Och det mina vänner, det vill inte säja lite.

När det bara var en kvart kvar av Karlavagnen på radions P4, hade hon svept den tjocka vinterdunkappan över nattsärken och tassat ut till hönshuset.
Vid det här laget har hon lärt sig att om inte dörrknarveln står i sitt reglade läge. Då är jag där inne.

I går kväll var det månsken ute och inte alls så mörkt som det brukar vara den tiden på kvällen.
Hon hade minst femton steg kvar när hon såg att knarveln stod rätt upp och det betydde att jag satt därinne.
Tro nu för all del inte att hon var ängslig för att jag satt och småpratade med hönsen. Det gör jag så gott som varje kväll, men när det blev så här sent hade hon börjat ana oråd. Och det kan ha sin förklaring.

Egentligen vill jag inte prata om det här, men för sammanhangets skull måste det förklaras.

Det var en av de där riktig kalla dagarna i mitten av december som jag råkade somna, där jag satt och balanserade på mellersta sittpinnen, tre decimeter över gödselbingen.
Rent anatomiskt så är ju inte vi människor skapta på samma sätt som våra fjäderbeklädda vänner. De har klor, som gör att det händer nå´t när de sätter sig på pinnen och slappnar av. Klon liksom kniper ihop. Som en tång.
Ju mer avslappnad hönan är ju stadigare sitter hon på sin pinne.

Jag har inga klor. Bara ett par svarta playboy-skor som har hängt med sedan 1978. Det är bra skor, med en sån där knottrig rågummisula. Enda nackdelen med den typen av sula är att det gärna fastnar små, små bitar av hönsbajs mellan knottrorna. Det tycker inte hustrun om. Därför måste jag alltid ställa höns-skorna på en gammal tidning i farstun innan jag går in.
Med ålderns rätt kan man säga att playboy-skorna har tappat lite av sin ungdoms spänst. Dock inte tillräckligt mycket för att de ska böja sig som en höneklo kring en hemsvarvad hönshussittpinne.

Nu kan ju var och en räkna ut vad som hände den där kalla decemberkvällen när jag satt och småpratade med hönsen.
Gamla Olivia har faktiskt börjat bli lite rörig och glömsk med åren och hon berättar gärna samma sak om och om igen.
Den här kvällen var det tuppen som hade råkat ta ett snedsprång och av misstag gjort nå´t med Olivia som han i vanliga fall mycket hellre gör med unghönsen. Och Olivia kunde i hela världen inte fatta varför.
När hon hade ältat detta för sjunde gången blev jag så rasandes trött att jag råkade slumra till och vad som hände då kan ju vem som helst räkna ut.

Playboy-skorna knep inte åt tillräckligt hårt och jag for baklänges. Jag hamnade med ändan mellan andra och tredje pinnraden och benen rätt upp i luften. Där låg jag som en fällkniv. Ju mer jag kämpade för att komma upp, desto djupare ner sjönk jag i gödselbingen.

Hualigen vad kallt det var och vad jag frös den natten.
Hustrun hade inte saknat mej förrän hennes väckarklocka ringde halv sex på morgonen och hon skulle till jobbet.
När hon kom ut och kunde bända loss mej blev jag så glad att jag ville ge henne en riktig bamsekram.
Men det ville inte hon.
Ibland kan kvinnfolk vara bra underlig