Jag har kört 130 mil på drygt en liter bensin!
Sug på den ni.

De sista skälvande dagarna under förra året kom jag så där hux flux med i något som kallades klimatkampen.
Jag vet inte om det var bloggarbruden ”Bondjäntans” egen idé eller om det var något mycket större. Men innan jag visste ordet av hade hon fått mej att upprätta ett klimatavtal och jag började bli miljövänlig och återvinna för glatta livet.
Jag återvann allt och då menar jag verkligen allt.

Till en början var det mest roligt och spännande, men efter ett tag blev det en okontrollerbar mani.
Det jag tyckte var allra jobbigast var att återvinna de där små vassa häftklämmorna som dagstidningarna är sammanhäftade med. De pillade jag försiktigt ur och lade i små burkar som jag sedan tömde i hinkar och körde till metallåtervinningen. Jag lovar. Det går ganska många häftklämmor i en hink.

När jag tänker efter så tror jag inte det där pillandet gjorde så mycket för klimatet.
Jag gjorde en annan grej också, som jag är betydligt mer nöjd med. Jag bytte bil och köpte en som kan drivas med både bensin och med biogas.
Visserligen är bagageutrymmet lite mindre än på en vanlig bil, eftersom där finns inbyggt fyra gasflaskor.
Gissa vilken känsla det är att köra omkring och veta att man inte släpper ur en massa luftföroreningar. Att köra bil på återvunna pruttar från kor och grisar känns inte alls som någon större belastning för miljön. Pruttarna finns ju i luften ändå, liksom.

I eftermiddags kom jag och hustrun hem efter en liten semesterresa i Sverige. Vi har varit i Östergötland på Öland och åkt genom Smålands mörka skogar.

Det är bara ett litet krux med biogasbil.
Tankställena ligger ganska glest och ofta ligger de undangömda långt inne på industriområdena. I varje fall i östra Sverige.
Det gäller att nogsamt läsa kartan innan man ger sig ut på en tur. Allt för att memorera i vilka städer man kan tanka och på vilket gudsförgätet industriområde de gömt gastankarna.
Nu bar det sig så illa att i Norrköping missade vi tankstället och det gjorde att gasen tog slut när vi kört 34 mil sedan förra gasningen.
Jag erkänner att det är lite pinsamt, men det var där jag tvingades att köra på bensin i knappa två mil.

Jag är övertygad om att det skulle bli lättare att motivera bilister att gå över till biogasbilar om det vore tätare mellan tankställena. Och att de inte gömdes undan bland spannmålssilosar, snöplogsupplag och bussgarage.

Nej, gör som Skaraborgarna. Placera biogastapparna maximalt tre stenkast från en Mac Donalds-restaurang. Så är det i mina hemtrakter runt Mariestad, Lidköping och Skara.
Finns det någon som någonsin missat en Mac Donalds? I vilken stad det vara månde. Jag tror inte det och anledningen är att de smarta etablerarna för denna hamburgerkedja tänkt sig noga för och inte slängt ut sina anläggningar bara så där på en höft.

Men tack ska du ha Bondjäntan. Hustrun börjar bli riktigt duktig på att läsa kartan och man kan säga att hon börjar få näsa för var gasmackarna finns.
Jag ångrar ingentingsmiley