Hjälp! Jag har tydligen gått med i någon slags klimatavtal där jag lovat att bli en bättre och miljövänligare människa under 2010.
I varje fall tror jag det, eftersom mitt namn och en länk till min blogg finns med på Bondjäntans blogg över personer som är med i projekt ”Förbättring 2010”.
När jag först fick se det kände jag mej stolt och lite betydelsefull. Innan jag kollade vilka de andra var, som också tydligen lovat att bli mer klimatmedvetna människor.
Det här var så seriöst så jag var tvungen att stå upp när jag förstod vilken ambitionsnivå det låg på.
Jag lovar, jag är helt ärlig, men jag vet inte hur det gick till när jag avlade löftet.
Faktiskt känns det ungefär som när det ringer en kalsongförsäljare som vill skänka mej ett par boxerkalsonger. Givetvis tackar jag ja till så gentila erbjudanden. Att få något gratis, det låter inte dumt.
Men så börjar man ana oråd när det dimper ner kalsonger i postlådan varannan vecka tillsammans med saftiga räkningar.
Har ni hört talas om ”eftertankens kranka blekhet”.
Det är lite så jag funderar nu men tror att jag ska reda ut situationen för jag gör faktiskt en hel del för att inte bidra till sop- och avfallssamhället.
En del lär man sig själv och annat har man fått genom uppfostran och med generna.
Min far hade själv ingen aning om det men han var den sanne återvinnaren. Mycket nyttigt har jag lärt av honom.
Typ, att aldrig slänga bort båda stövlarna om den ena går sönder.
Har det gått hål i en vänsterstövel är det ju mycket troligt att det går hål i högerstöveln nästa gång.
Alltså sparar man den hela stöveln har man hokus pokus, ett par som bunus, vart tredje år.
Pappa lärde mej också att det går bra att göra gångjärn av stövelskaft, om man klipper dem i lämpliga bredder. Och stövlar med återvunna skaft blir perfekta galoscher!
Men jag jobbar på ett förbättringsområde: Att få bättre kom ihåg. Jag glömmer nämligen ofta bort var jag lägger den hela stöveln. Där har jag lite att jobba på.
Går ett skosnöre sönder sparar jag alltid det som är helt. Händer det hemma lägger jag dem i en diverselåda under trappan och den vet jag var jag har. Händer det på jobbet, lägger jag de hela snörena i mellersta skrivbordslådan. Den vet jag också var jag har.
Måste jag byta slang på cykeln sparar jag alltid den trasiga. Perfekt för att göra slangbellor av. Jag har visserligen inga gjort på 20 år, men jag kanske får barnbarn. Då har jag massor av gummislang.
Plötsligt inser jag att jag kanske lever lite miljömässigt i alla fall. Jag kanske klarar projekt ”Förbättring 2010” om jag skärper till mej.
Nu har jag i alla fall tagit första steget och skapat en egen kategori här på bloggen.